Från 2012.03.28, kasa-lord.com

Jag står framför spisen i köket och lagar mat, baserad på färsk ingefära. Hittade receptet på nätet, en morgontidning, som också förklarar de fantastiska egenskaper som ingefära besitter. Den är en utmärkt kur mot förkylningar och har använts av kineserna i många tusen år. Många tusen år… Tankarna far iväg.

Var det inte femhundra miljoner år? Läste jag inte i somras om femhundra miljoner år bakåt i tiden? Någonstans, förmodligen i en forskarrapport, talades det om denna enorma tidsrymd. Just det, kring den tiden tror man att “må-bra-neuronen” skapades. En av evolutionens mest eleganta skapelser. När en levande varelse beter sig på ett sätt som främjar artens fortlevnad får den en kemisk glädjekick i hjärnan. Ett självbelöningssystem som ökar möjligheterna till överlevnad.
Då fanns väl inget levande liv på land ännu? Kan det ha varit en fiskliknande varelse som då skapades med detta neuron? I vilket fall hade förmodligen varken du eller jag vandrat omkring här på jorden idag om detta inte inträffat.

När vi har sex och när vi äter, belönas vi så klart med olika må-bra-substanser. Fundamentalt för artens fortlevnad, eller hur? Och även i många andra sammanhang, inte minst sociala, får vi våra belöningar. Man kan säga att logiken består i att evolutionen gynnar överlevnadsvärden. Var kommer då musiken in?

Musiken är ett mysterium. Varför utsöndrar hjärnan må-bra-substanser när vi ägnar oss åt musik? Varför är den så betydelsefull för oss människor? Den kan få vårt nackhår att resa sig och tårarna att trilla nerför kinden. Up-tempo musik får hjärtat att pulsera snabbare och lugn och vacker avslappningsmusik i mysfåtöljen tar på motsvarande sätt ner värdena.
Hur är det möjligt? Hur kan den påverka oss i så oerhört hög grad? Finns det en koppling mellan musiken och evolutionen eller varför skulle den annars beröra oss så starkt?
För tio år sedan talade forskarna ofta om musiken som en ovanligt lyckosam biprodukt till evolutionen. Idag däremot ser de flesta forskare en tydlig koppling, men inte på individnivå, utan som ett hjälpmedel att stärka och hålla ihop gruppers sammanhållning, som ju i sin tur är viktig för överlevnaden. Neuroforskningen går framåt med stadiga kliv och vi får se vad forskarna kommit fram till om ytterligare tio år.

Kommer vi någonsin att kunna förstå musiken och dess ursprung?

Nu ska jag låta min hjärna fyllas av må-bra-substanser. Jag tänker äta min mat med lite skön musik i bakgrunden. Undra om ingefära biter på influensan?